Tuesday, November 28, 2017

5 Tips Penjagaan Penggendong Bayi


  1. Basuh - Basuh tempat yang kotor sahaja (spot clean). Lap dengan tuala basah yang bersih atau sental dengan lembut bahagian berkenaan dengan air paip sahaja. Jika perlu mengunakan sabun, guna sabun yang lembut dan tidak melunturkan fabrik. Sekiranya penggendong terlalu kotor dan memerlukan basuhan menyeluruh, basuh menggunakan tangan agar dapat memelihara jangka hayat penggendong. Jika mahu menggunakan mesin basuh, letakkan penggendong dalam net berzip atau sarung bantal berzip dan guna mode delicate cold cycle. Jangan campur dengan pakaian lain.
  2. Jemur - Sidai penggendong di tempat yang teduh, bukan secara langsung di bawah cahaya matahari untuk memelihara ketahanan fabrik agar tidak cepat lusuh.
  3. Anginkan - Anginkan penggendong jika tidak digunakan
  4. Elak - Elakkan menyimpan penggendong dalam bonet kereta. Pemeruwapan bahan kimia daripada enjin kereta serta udara panas yang terkumpul boleh merosakkan material penggendong. Risiko terkena tumpahan air bateri kereta atau buckle tersepit bonet kereta juga dapat dielakkan. 
  5. Simpan - Simpan penggendong dalam beg khas ketika berpergian supaya terpelihara daripada kotoran dan mudah dicapai apabila mahu digunakan. 

Semoga bermanfaat!

p/s: Semua SSC Tugeda didatangkan khas dengan beg penyimpanan yang sesuai..PERCUMA sahaja begnya!😊

Monday, November 27, 2017

Keluar Berdua Itu Mudah

Alangkah indahnya hidup ini jika semua urusan anak-anak dapat dilakukan bersama-sama. Kerana itulah dalam sebuah keluarga adanya ibu dan ayah untuk saling melengkapi. Namun, ada ketikanya ibu atau ayah perlu menguruskan si kecil sendirian.

Misalnya, apabila ibu atau terpaksa keluar bertugas atau tinggal berjauhan daripada ayah atas sebab-sebab tertentu, yang selalu orang istilahkan sebagai PJJ; perkahwinan jarak jauh. Nak tak nak, semua urusan bayi wajib dilakukan sendirian dari A sampai Z. Puan Mawaddah dari Negeri Sembilan & bayinya ini contohnya, terpaksa berjauhan dengan suami & anak-anak yang lain yang berada nun di Kelantan kerana tuntutan kerja.

Hujung minggu ini, beliau akan pulang ke Kelantan bersama bayi kecilnya dengan menaiki kapal terbang untuk bersama dengan ahli keluarga lain yang amat dirindui. Dah 2 bulan tak jumpa, rindu sangat, katanya. Kuatnya Puan Mawaddah! Huuu, kita kalau dua hari tak jumpa dengan anak-anak atau pasangan pun dah tak keruan..inikan pula kalau dua bulan. 

Minggu lepas, Puan Mawaddah berhubung dengan Kak AC melalui WhatsApp untuk merisik baby carrier yang sesuai buat bayi comelnya. Risau nak nak travel jauh berdua dengan bayi, luahnya. Apatah lagi ini kali pertama beliau perlu melakukan semuanya sendirian, dari turun tangga rumah hingga ke lapangan terbang dengan bagasi dan beg di kiri kanan tangan. Itu belum ditambah lagi dengan ragam bayi yang di luar jangkaan di sepanjang perjalanan.

Di akhir konsultasi, ibu muda ini memilih SSC Tugeda Air Ladybug 2 seperti gambar di bawah. Ohsem sangat, kan?
Disebabkan ini kali pertama beliau menggunakan SSC, jadi Kak AC memberikan panduan & tips-tips penting tentang penggunaan SSC. Tak lupa juga, pesanan dititipkan supaya beliau praktis memakai SSC beberapa kali di rumah sebelum tibanya hari yang dinanti-nantikan.

Jom, lihat apa pula feedback yang beliau berikan setelah mengharungi perjalanan jarak jauh dari Negeri Sembilan ke Kelantan:

''Alhamdulillah, OK Kak AC. Nasif pun behave. Tak nangis. Memang terus tidur dlm Tugeda tu je..Haha.. Alhamdulillah puas hati sangat"

Puan Mawaddah & baby Hasif yang bambam

Allah, leganya rasa! Alhamdulillah, syukur. Kerisauan terubat jua. Semoga SSC yang dibeli ini terus berjasa kepada tuannya dan menjadi satu pelaburan yang menguntungkan. Aameen. 

Saturday, November 25, 2017

Free Shipping 23/11/17 - 25/12/17

Oh yeah, cuti sekolah dah mula! 

Mesti semua ibu ayah dah plan nak balik kampung atau pergi bercuti dengan anak-anak, kan? Ada yang dah bertolak dah pun! Nampaknya semua dah tak sabar tu..

Nak jalan-jalan, jangankan anak yang dah besar, yang kecil pun mau ikut juga!

Meh, gendong baby comel tu dalam ergonomic carrier ni!

Tak ada masalah nak bawa si kecil tu naik turun flight ke, nak round taman ke, nak daki bukit ke...pakai carrier ni, ibu ayah semua confirm tak lenguh tangan, tak sakit pinggang, tak sakit bahu!

Yang paling penting, baby selamat & selesa bagai didakap erat dalam pelukan ibu ayahnya😍

Ni haaa, ada design terbaru yang kami bawakan...comey llotey!





BRAND NEW EDITION OF SSC TUGEDA iDEAL!

Tugeda Ideal : Tri90
(NEWBORN SOFT STRUCTURED CARRIER)

Apa yang MENARIK yer?

Material lembut dan ringan (100% cotton)- Permukaan tidak kasar dan tidak berat untuk memberikan keselesaan pada bayi serta mesra pada kulit bayi yang lembut.

Bayi tidak panas- Material 100% cotton digunakan lebih sejuk dan tak memerangkap haba yang menyebabkan panas dan ketidakselesaan.

Rekaan yang elegant
- agar pemakaian nampak lebih menarik.

Corak Menarik - premium class & ekslusif agar lebih bergaya di pakai.

Harga Jualan : RM330 sahaja


Ya, kos pengeposan kami tanggung!

Tempahan boleh dilakukan sekarang. 

Whatsapp ke 0139739455 (Puan Asiyah @ Kak AC).

Terima kasih.


Happy babywearing & happy holiday!

#softstructuredcarrier #ssc #newborn #ergonomic#babycarrier #tugeda #tugedaideal #babywearing#kelantan #babywearers

Monday, October 23, 2017

Kelas Penyusuan Susu Ibu Super Bf Moms 2.0

Sabtu lepas, 21 Oktober 2017 telah berlangsungnya Kelas Penyusuan Susu Ibu Super Bf Moms 2.0 yang bertempat di Bilik Seminar ITC, Kota Bharu, anjuran Super Parents' Choice. Alhamdulillah, kelas berlangsung seperti yang dirancang, bermula jam 9 pagi hingga 2 petang. 

Kali ini, peserta terdiri daripada pelbagai latar belakang; ada guru-guru, ada doktor, ada pegawai farmasi dan ada juga usahawan. Kaum bapa pun hadir sama, tau. Hero-hero cilik pun ramai! Hehe.. Merekalah penguat semangat ibu-ibu, mana boleh tinggal, kan?










Antara ilmu-ilmu penyusuan yang dikongsi oleh ialah asas-asas penyusuan, penyimpanan susu ibu, pemakanan ibu menyusu, cabaran dan sokongan serta sesi praktikal yang berkaitan. Para peserta juga bertukar-tukar pengalaman masing-masing dalam mengharungi perjalanan penyusuan. 




Bertuah sungguh para peserta kerana dapat menyaksikan sendiri demonstrasi gendongan bayi menggunakan kain batik oleh Cik Puan Siti Asmawati, certified international babywearing consultant dari Anjung Ummu. Bukan tengok je, malah ada sesi praktikal juga. Buat sampai jadi, yeayy!






Kak AC doakan semoga para peserta berjaya melaksanakan misi penyusuan susu ibu dengan lebih yakin dan Allah mudahkan segala urusan. Walau apa pun cabarannya, jangan lupa, kaunselor laktasi ada di sini untuk membantu! ;)


Alamak, terlupa nak bergambar dengan AJK sebalik tabir, my love "Mr. Runner", Encik Mohd Azreen & my bro "Mr. Photographer" En. Ahmad Asyraf. Zillion of thanks to both of you for making this class a successful one! (Eh, tercakap omputeh la pulak..kikiki..)

Alhamdulillah 'ala kulli haal wa fii kulli haal.

Tuesday, September 12, 2017

Jalan-Jalan Makan Angin di Putrajaya

Penghujung bulan Ogos yang lepas, Kak AC sekeluarga bermusafir dengan kereta ke Klang untuk menghadiri walimah sepupu. Walimahnya pada hari Ahad, namun kami bertolak 2 hari lebih awal dari Kota Bharu kerana niat di hati ingin membawa ahli keluarga bersiar-siar di ibu kota. 

Beberapa minggu sebelum bertolak, encik suami Kak AC sudah menempah 2 buah studio apartment di Vertex Tower, Cybersquare, Cyberjaya. Oh, jauhnya! Kenduri di Klang tapi menginap di Cyberjaya? Alasan kami, sebab nak makan angin di sekitar Putrajaya. 

Dari Kota Bharu, kami bertolak pada jam 8 pagi dengan harapan supaya dapat sampai di KL sebelum orang kota keluar dari pejabat. Sekali, ada kesesakan lalulintas pula di Lurah Bilut. Allahu, lama sungguh kami terperangkap di situ menyebabkan kami sampai di Cyberjaya beberapa minit sebelum pukul 7 petang. 

Perancangan asal untuk bawa anak-anak mandi kolam, berendam dalam jacuzzi & bersauna di apartment pada petang Jumaat tidak menjadi kerana lewatnya tiba di tempat penginapan. Nasib baiklah apartment yang ditempah memenuhi citarasa kami. Alhamdulillah, sewanya bagi kami lebih murah berbanding hotel. RM120 sahaja untuk penginapan 1 hari 1 malam, apartment ini dilengkapi dengan mesin basuh, peti sejuk, dapur, katil queen, set sofa, set meja makan dan ruangnya agak luas untuk anak-anak kami bergerak aktif. Berbaloi sangatlah, kan?

Malam itu, selesai solat maghrib & isyak, kami hanya makan malam & berehat di apartment sahaja kerana masing-masing sudah keletihan mengharungi perjalanan yang agak lama di siang hari tadi.

Pagi esoknya, suami keluar belikan roti canai & nasi lemak untuk kami bersarapan di apartment sebelum menunaikan hajat yang tergendala petang semalam. Yeay, yang penting FREE jacuzzi & sauna!


Jam 12.30 tengah hari, kami check out. Kami kemudiannya pusing-pusing sekitar Putrajaya, sky ride naik tethered balloon, kemudian berhenti di Ayer@8 untuk makan tengah hari di Restoran Tom Yam Thai & santai di tepi tasik. 



Kali pertama naik belon, semua orang pun happy je. Alhamdulillah, dapat juga menikmati keindahan Putrajaya dari atas. Yang penting, si kecil Nazneen Arifah selesa dalam SSC Tugeda Air Dino (limited edition) ni. Memang terbaik! Baby langsung tak meragam. Kedua-dua tangan kita pula bebas nak buat apa sahaja. Nak pimpin tangan anak yang lain ke, nak ambil gambar selfie ke, nak pegang beg ke..bebas! Paling best, pinggang & belakang pun tak sakit. Syok sangat kan?


Turun sahaja dari belon, Muhammad Abeed pula beria-ia nak naik kereta kecil ini. Tapi, naik sekejap sambil posing ambil gambar sahajalah sebab duit tunai tak berapa banyak ada dalam tangan kalau nak sewa kereta ni untuk pusing satu tasik. Khidmat sewa basikal juga ada disediakan di sini. 


Sedang semua orang tengah tenang bersantai, eh, eh...tiba-tiba anak nombor 3 meragam pula! Nak mama gendong dia dalam SSC juga. Maka, si adik terpaksalah mengalah sekejap, bagi dia praktis berjalan dulu sementara mama back-carry kak Nisreen Aisyah yang tengah moody tu.


Mujurlah si adik ni dah kenyang, gembira & ceria je. Seronok sangatlah dia, mama lepaskan dia atas tanah macam tu. Baru 'dapat kaki'lah katakaaan..Hehe



Kakak sulung, Nidaaul Awatif pula sibuk melompat sana sini bersama-sama dengan anak teruna nan seorang. Kami layankan aje! Janji, tak memudaratkan & anak gembira.



Dari Putrajaya, kami menghala ke Cheras untuk menginap semalaman di rumah adik sebelum pagi Ahadnya bertolak ke rumah bapa saudara di Klang.

Selamat pengantin baru buat sepupuku, Ahmad Najmi & Dr. Ima! Baarakallahu lakuma wa baaraka álaikuma wa jamaá bainakuma fii khair. Semoga kekal bahagia hingga ke syurgaNya. Aameen.


Thursday, July 20, 2017

Pillow Talk

Pillow talk, atau berbual-bual dengan anak-anak/pasangan sebelum tidur adalah satu momen yang Kak AC sangat, sangat hargai kerana bukan selalu Kak AC dapat peluang macam ni. Maklumlah, kita mama yang berkerjaya & anak-anak bersekolah atau berada dengan pengasuh di waktu siang, suami pun sibuk bekerja. 

Jadi, waktu malam sahajalah tempoh yang ada untuk digunakan untuk berkomunikasi & berinteraksi dengan mereka. Adakalanya, disebabkan mama & anak-anak sudah keletihan, mata terus je terpejam sebaik sahaja kepala diletakkan di atas bantal. Jika begini keadaannya, maka tiadalah pillow talk pada malam tersebut. 

Pernah dalam satu sesi perbualan santai pillow talk ni, anakanda sulung kami yang berusia 7 tahun bertanya, "Mama, bolehkah kalau kita tak nak berkawan dengan orang lain? Kita berkawan dengan orang ni tapi tak nak berkawan dengan orang tu. Boleh ke macam tu, mama?"

Haa, apa jawapan mama-mama sekalian kalau anak bertanya soalan sebegini? 
Boleh kongsi?

Jawapan Kak AC, "Allah & Nabi suruh kita berkawan dengan semua orang, buat baik dengan orang lain walaupun dia ada buat jahat kepada kita. Kita akan dapat banyak pahala kalau buat apa yang Allah & Nabi suruh, dapat masuk syurga yang indah!"

"Itulah, kakak dah beritahu kawan kakak macam tu, tapi dia asyik suruh kakak jangan kawan dengan ***** tu, dia nak kakak kawan dengan dia je. Kakak kata, kakak nak berkawan dengan semua orang" ujar puteri kami ini. 

"Bagus anak mama ni, mesti Allah sayang sangat sebab suka buat baik & nak berkawan dengan semua orang. Seronok kan, kalau kita ramai kawan? Boleh belajar sama-sama, bermain sama-sama dengan gembira", terus Kak AC rangkul tubuh Nidaaul Awatif & cium dahinya. 


Dalam hati seorang mama, Kak AC berdoa..Ya Allah, peliharalah anak ini. Jauhkannya dari segala sifat buruk & hasutan syaitan. Semoga dia mampu menjadi ikutan yang baik...Aameen. 

Nampak kan, betapa pentingnya komunikasi dua hala antara ibu bapa dengan anak-anak? Pillow talk boleh dijadikan sebagai salah satu komunikasi yang efisien. Kita sebagai mama, kena cuba juga cari ruang untuk melakukannya. Di situlah kita akan mengetahui perihal kehidupan anak-anak di sekolah atau di rumah pengasuh. Di situ juga kita berpeluang menerapkan sifat mahmudah dalam jiwa anak-anak, secara tak langsung menjadi medan untuk kita memperbaiki diri sendiri.

Bayangkan, apa akan jadi jika di rumah pun masing-masing membuat urusan sendiri. Mama baba dengan kerja rumah & telefon bimbitnya, anak-anak dengan TV atau tabletnya. Semua orang berada di dunia yang terasing walau hakikatnya jasmani di bawah satu bumbung yang sama. Sangat tak syok, kan?

Alaaah, tak perlu luangkan masa sejam pun untuk berbual dengan anak-anak. Kadang-kadang, komunikasi selama 5-10 minit sebelum tidur itu lebih berkesan daripada bebelan kita setengah jam sehari (errkkk, iye ke jumlah masa bebel kita macam tu?). 

Itu sebab kenapa Kak AC suka pillow talk! Bukan sahaja berbual dengan anak-anak, tapi dengan bapa kepada anak-anak kita juga. 

Semoga rumahtangga kita semua sentiasa dilimpahi dengan sakinah, mawaddah wa rahmah. Aameen. 





Monday, July 10, 2017

Tips Melabur Untuk Ibu Bapa

Nak kata banyak ilmu & pengalaman, tak juga, sebab baru ada 4 orang anak. Tapi, Kak AC nak juga pesan kepada semua bakal ibu bapa, "melaburlah di tempat yang sepatutnya".
Kita melabur sebab nak untung, kan? Tiada orang yang melabur sebab nak rugi.
Sebagai seorang mama, setakat ni, Kak AC tak pernah menyesal "melabur" untuk dapatkan alat-bantu berikut:
- Deep freezer
- Pam susu
- Ergonomic baby carrier
- Car-seat
- Supplements
Benda-benda ni bukanlah wajib beli. Tapi, kewujudannya, sangat-sangatlah membantu ibu ayah & anak.

Berapa harga setiap satu item di atas? Total makan ribu riban juga tu, huhu.
Kalau beli skaligus memang tak berasaplah dapur kami rakyat marhaen ni. Lainlah kalau memang dah ada duit berkepuk dalam simpanan.
Solusinya, menabung sedari awal. Ya, seawal mungkin!
Tak payahlah habiskan duit tabungan semata-mata nak buat majlis perkahwinan yang grand, lepas tu honeymoon keliling dunia.
Takut nanti, bila dah dapat anak, itu tak ada, ini tak ada. Lepas tu stress, meroyan, lepas tu susu merudum, lepas tu..lepas tuu... (Sila sambung sendiri)
Lagi satu, carilah produk yang berkualiti. Recce, rajin-rajin survey. Mahal sikit tak mengapa asalkan bermanfaat, tahan lama & selamat. Kalau boleh, beli alat yang sekali beli je masa beranakkan anak sulung, lepas tu untuk adik-adiknya pakai yang sama je.
Orang kata, "alah membeli, menang memakai". Haaa, gittewww...
Sekian tips daripada Kak AC,
Mama anak 4