Wednesday, July 11, 2018

Jurnal Kesyukuran (Journal of gratitudes)

Sudah lama benar jurnal syukur saya tertangguh. Hari ini kita "resume", ok?

Kalau tak menulis dalam jurnal ni, bukanlah bermakna kita tak bersyukur. Tapi, ikut pengalaman sendiri, "feel" itu amat berbeza jika kita terjemahkan dalam bentuk tulisan.

"Dan (ingatlah juga) tatkala Tuhanmu memaklumkan: Jika kamu bersyukur, nescaya akan Aku tambah lagi (nikmat) kepadamu. Dan sekiranya kamu kufur, maka ingatlah bahawa azab siksaKu amatlah berat"
[Surah Ibrahim; ayat 7]

Saya mula belajar menulis tentang kesyukuran daripada para master coordinators Shaklee. Mereka bukan setakat berkongsi tentang cara-cara nak buat sales, tapi mereka juga menerapkan betapa pentingnya kita beri makan kepada ruhani kita agar kita dapat terus membantu orang lain. Terima kasih, sifoo!

Sebelum ini, saya memang tak pernah tahu dan tak tak pernah praktis pun menulis tentang syukur ni. Malah, tak terfikir pun kenapa aku perlu tulis jurnal old skool punya style ni. 

Rupa-rupanya, apabila dah mula buat, barulah saya nampak sendiri impaknya. Sekurang-kurangnya, kalau waktu tu tengah gundah gulana, apabila dah nyatakan kesyukuran, barulah nampak betapa banyaknya rezeki dan nikmat yang sedang saya kecapi berbanding masalah ciput yang membelenggu saya pada waktu itu. 

Apabila dah sedar tentang ini, mestilah saya akan bangkit semula. Betul, buang karan je sedih lama-lama, stress sorang-sorang. Tak gitu? KIta Muslim, kita ada Allah tempat kita bersandar. Apa sahaja ujian yang Dia berikan, pastinya ada jalan keluar yang Dia sediakan. Berusahalah, berdoalah dan bertawakallah! Dia takkan pernah mensia-siakan permohonan hambaNya, insha Allah. 

Ok, bagaimana nak tulis jurnal kesyukuran?

Mula-mula, carilah satu buku khas yang agak-agak lawa sikit dan boleh menginspirasikan kita. Lepas tu, bolehlah hias cantik-cantik supaya kita tak jemu nak hadapnya setiap hari. 

Kemudian, mulalah menulis kesyukuran kita. Tiada format khas sebenarnya..free style je. Ikut sukalah nak guna ayat puitis ke, ayat wicet ke asalkan kita faham apa yang kita tulis.

Kalau saya, saya senaraikan 10 sebab kenapa saya kena bersyukur pada hari ini. 

Nak buat ayat pendek atau panjang, terpulanglah kepada diri masing-masing. Nak tambah lagi sampai 20, 30 pun boleh. Yang penting, apa yang ditulis itu datangnya ikhlas dari hati. 

Buatlah setiap hari. Moga-moga cara ini sedikit sebanyak dapat menambahkan ketakwaan kita kepada Allah, kita sedar betapa kerdilnya kita dan Maha Agungnya Dia Rabbul Jalil. 

Alhamdulillah thumma alhamdulillah :) 

Selamat beramal!

Kak AC,
HambaNya Yang Hina.

Saturday, June 23, 2018

10 Tips Tingkatkan Selera Makan Anak

ANAK TAK NAK MAKAN, MAK RASA DOWN, RASA BERSALAH
Yezzaa! Memang mencabar sangat bagi ibu kalau ank tak nak makan. Kak AC pun pernah ada pengalaman macam ni dengan anak sulung dulu.
Perasaan tu memang tak tahulah nak gambarkan macam mana. Kita jadi sedih & rasa bersalah sangat-sangat.
"Teruk sangat ke masakan aku ni sampai anak pun tak lalu nak makan?"
"Nak masak apa lagi nak bagi dia makan ni?" 😭
Episod kejar mengejar nak suap makan tu memang normallah pada masa tu. Akhirnya, sedih & kecewa apabila anakanda terus menutup mulutnya serapat-rapatnya.
Alhamdulillah, mujurlah mama ni masih ada secebis kesabaran & tak mudah give up hinggalah selera makan anak bertambah baik & berat badan anak naik cantik.
Di bawah ni Kak AC nak share 10 tips yang Kak AC amalkan. Semoga bermanfaat! Baca sampai habis tau 😉
1. Ubat cacing.
Sebenarnya, kurang selera makan, tak naik berat badan merupakan antara simptom-simptom kecacingan.
Kalau boleh pergi klinik, bincang dengan doktor tentang keperluan makan ubat cacing. Kalau anak tak boleh telan ubat cacing klinik kerajaan, bolehlah beli sendiri di kedai farmasi. Sekarang ni ada ubat cacing perisa coklat juga tau.
Jika confirm anakanda ada masalah cacing, lepas dah bagi ubat cacing, biasanya selera makannya akan meningkat.
2. Vitamin.
Kemudian, bolehlah berikannya multivitamin terutamanya yang mengandungi lysine utk bantu tingkatkan selera & top-up segala vitamin yang kurang dalam badan.
Kalau badan tak cukup zat, anak akan mudah demam, senang kena jangkitan kuman. Lagilah susah nak makan apabila jatuh sakit, huhu..
Nak ikhtiar dengan Shaklee pun boleh sangat. Kita ada Meal Shakes, minuman protein berkhasiat, bervitamin & mineral, perisa vanilla, boleh bancuh skali dengan minuman anak mcm susu/minuman coklat/buat aiskrim/smoothies etc.
3. Pelbagaikan menu
Kak AC cuba juga pelbagaikan menu masakan sebab nasi dia memang kurang gemar. Try punya try, finally, memang jumpa makanan yang dia suka; mee, bihun, pasta, laksa. Haaa, yang jenis-jenis ni memang sangat jarang dia tolak. Asalkan ada sumber karbohidrat untuk ganti nasi ok la kan?
4. Finger foods
Usahakan juga buat finger foods yang anak boleh pegang & suap sendiri macam home made nuggets, home made fishballs, cekodok etc.
Selain dapat rangsang motor skills anak dengan memegang & menyuap sendiri makanan, finger foods juga boleh dibuat dalam pelbagai bentuk yang menarik bergantung kepada kreativiti masing-masing. Nak masukkan sayur skali dalam tu pun boleh.
5. Ubah suasana
Tindakan yang berbeza akan memberikan hasil yang berbeza. Kita yang dewasa ni pun, kalau makan di hotel, mesti rasa macam syoknyalah kan? Padahal makanan itu juga yang kita hadap di rumah.
Begitu juga dengan anak-anak. Kadang-kadang kita perlu cipta mood yang berbeza juga untuk tingkatkan selera makannya.
Sekali sekala, berkelah di halaman rumah itu lebih menggembirakan. Makan pun bertambah-tambah jadinya.
Selalu juga la Kak AC berlakon jadi karakter-karakter kartun untuk attract anak makan. Dah hafal dah segala skrip kartun tu. Over expression tu biasa, haha 😄
Semasa nak suap tu, bolehlah minta dia berlakon utk dia suap teddy bear/baby doll juga.
Lagi satu, selalunya budak-budak akan lagi berselera klu ada kawan-kawan sebaya yg makan bersama-sama. Alah, bukan budak je macam tu. Kita pun, kan? The more the merrier.
6. Peralatan sendiri yang menarik
Kak AC & suami belikan anak-anak cawan pinggan mangkuk sudu garpu yg menarik, cthnya yg ada gambar kartun yg dia suka. Bawa dia pergi beli, biar dia pilih sndiri.
Ini juga akan menerapkan sense of belonging dalam diri anak-anak. Dia belajar jaga barang sendiri.
Sediakan juga kerusi untuk setiap ahli keluarga termasuklah baby chair / high chair untuk anak yang masih kecil di meja makan. Nanti dia sendiri yang akan request untuk duduk di kerusinya sendiri untuk makan.
7. Susu bukan ganti kepada makanan
Ini silap kita. Kebanyakan kita, makin anak tak nak makan, makin kerap berikan anak minum susu hingga 7-8 botol sehari. Hasilnya, anak akan jadi kenyang dengan susu sahaja. Sebab itulah dia tolak makanan.
Boleh bagi susu, tapi selepas anak siap makan, bukan sebelum waktu makan.
8. Puji usaha anak
Ringankan mulut untuk puji setiap usaha & pencapaiannya walaupun dia hanya telan sesuap dua sahaja. Mama take a break sekejap, lepas tu ajak lagi untuk makan.
Hugs & kisses always have magical power.
9. Sabar, doa & teruskan berusaha.
It really takes time & our courage. Allah nak uji kita. Dan Dia takkan uji klu kita tak mampu nak hadapi. Doa ibu mustajab, Insha Allah.
10. Sentiasa amalkan tips no.1 hingga 9.
Jangan lupa pekakkan telinga daripada mendengar sindiran-sindiran para makcik pakcik bawang yang boleh mengganggu-gugat usaha mama, ok. Chaiyyok!
Kak AC,
#MamaAnak4

Thursday, June 21, 2018

Kelebihan Gendong Dengan Betul

Bukan sekadar gendong. Kesan gendongan yang betul itu yang lebih berharga 😍
Bayi kurang menangis
Bayi lebih bijak
Tidak memberi tekanan kepada tulang belakang bayi
Membantu tumbesaran emosi bayi
Memudahkan penyusuan susu ibu

Pilihlah alat penggendong yang sesuai & selamat supaya anda & bayi memperoleh manfaat yang optimum!
---------------------------------------------------------------------
Dengan pembelian ergonomic baby carrier jenama #Tugeda daripada kami, anda layak mendapat sepasang "drool pads" comel pada harga diskaun 10% 👏👏👏
📲 WhatsApp:
013 973 9455
013 973 9455

Tuesday, November 28, 2017

5 Tips Penjagaan Penggendong Bayi


  1. Basuh - Basuh tempat yang kotor sahaja (spot clean). Lap dengan tuala basah yang bersih atau sental dengan lembut bahagian berkenaan dengan air paip sahaja. Jika perlu mengunakan sabun, guna sabun yang lembut dan tidak melunturkan fabrik. Sekiranya penggendong terlalu kotor dan memerlukan basuhan menyeluruh, basuh menggunakan tangan agar dapat memelihara jangka hayat penggendong. Jika mahu menggunakan mesin basuh, letakkan penggendong dalam net berzip atau sarung bantal berzip dan guna mode delicate cold cycle. Jangan campur dengan pakaian lain.
  2. Jemur - Sidai penggendong di tempat yang teduh, bukan secara langsung di bawah cahaya matahari untuk memelihara ketahanan fabrik agar tidak cepat lusuh.
  3. Anginkan - Anginkan penggendong jika tidak digunakan
  4. Elak - Elakkan menyimpan penggendong dalam bonet kereta. Pemeruwapan bahan kimia daripada enjin kereta serta udara panas yang terkumpul boleh merosakkan material penggendong. Risiko terkena tumpahan air bateri kereta atau buckle tersepit bonet kereta juga dapat dielakkan. 
  5. Simpan - Simpan penggendong dalam beg khas ketika berpergian supaya terpelihara daripada kotoran dan mudah dicapai apabila mahu digunakan. 

Semoga bermanfaat!

p/s: Semua SSC Tugeda didatangkan khas dengan beg penyimpanan yang sesuai..PERCUMA sahaja begnya!😊

Monday, November 27, 2017

Keluar Berdua Itu Mudah

Alangkah indahnya hidup ini jika semua urusan anak-anak dapat dilakukan bersama-sama. Kerana itulah dalam sebuah keluarga adanya ibu dan ayah untuk saling melengkapi. Namun, ada ketikanya ibu atau ayah perlu menguruskan si kecil sendirian.

Misalnya, apabila ibu atau terpaksa keluar bertugas atau tinggal berjauhan daripada ayah atas sebab-sebab tertentu, yang selalu orang istilahkan sebagai PJJ; perkahwinan jarak jauh. Nak tak nak, semua urusan bayi wajib dilakukan sendirian dari A sampai Z. Puan Mawaddah dari Negeri Sembilan & bayinya ini contohnya, terpaksa berjauhan dengan suami & anak-anak yang lain yang berada nun di Kelantan kerana tuntutan kerja.

Hujung minggu ini, beliau akan pulang ke Kelantan bersama bayi kecilnya dengan menaiki kapal terbang untuk bersama dengan ahli keluarga lain yang amat dirindui. Dah 2 bulan tak jumpa, rindu sangat, katanya. Kuatnya Puan Mawaddah! Huuu, kita kalau dua hari tak jumpa dengan anak-anak atau pasangan pun dah tak keruan..inikan pula kalau dua bulan. 

Minggu lepas, Puan Mawaddah berhubung dengan Kak AC melalui WhatsApp untuk merisik baby carrier yang sesuai buat bayi comelnya. Risau nak nak travel jauh berdua dengan bayi, luahnya. Apatah lagi ini kali pertama beliau perlu melakukan semuanya sendirian, dari turun tangga rumah hingga ke lapangan terbang dengan bagasi dan beg di kiri kanan tangan. Itu belum ditambah lagi dengan ragam bayi yang di luar jangkaan di sepanjang perjalanan.

Di akhir konsultasi, ibu muda ini memilih SSC Tugeda Air Ladybug 2 seperti gambar di bawah. Ohsem sangat, kan?
Disebabkan ini kali pertama beliau menggunakan SSC, jadi Kak AC memberikan panduan & tips-tips penting tentang penggunaan SSC. Tak lupa juga, pesanan dititipkan supaya beliau praktis memakai SSC beberapa kali di rumah sebelum tibanya hari yang dinanti-nantikan.

Jom, lihat apa pula feedback yang beliau berikan setelah mengharungi perjalanan jarak jauh dari Negeri Sembilan ke Kelantan:

''Alhamdulillah, OK Kak AC. Nasif pun behave. Tak nangis. Memang terus tidur dlm Tugeda tu je..Haha.. Alhamdulillah puas hati sangat"

Puan Mawaddah & baby Hasif yang bambam

Allah, leganya rasa! Alhamdulillah, syukur. Kerisauan terubat jua. Semoga SSC yang dibeli ini terus berjasa kepada tuannya dan menjadi satu pelaburan yang menguntungkan. Aameen. 

Saturday, November 25, 2017

Free Shipping 23/11/17 - 25/12/17

Oh yeah, cuti sekolah dah mula! 

Mesti semua ibu ayah dah plan nak balik kampung atau pergi bercuti dengan anak-anak, kan? Ada yang dah bertolak dah pun! Nampaknya semua dah tak sabar tu..

Nak jalan-jalan, jangankan anak yang dah besar, yang kecil pun mau ikut juga!

Meh, gendong baby comel tu dalam ergonomic carrier ni!

Tak ada masalah nak bawa si kecil tu naik turun flight ke, nak round taman ke, nak daki bukit ke...pakai carrier ni, ibu ayah semua confirm tak lenguh tangan, tak sakit pinggang, tak sakit bahu!

Yang paling penting, baby selamat & selesa bagai didakap erat dalam pelukan ibu ayahnya😍

Ni haaa, ada design terbaru yang kami bawakan...comey llotey!





BRAND NEW EDITION OF SSC TUGEDA iDEAL!

Tugeda Ideal : Tri90
(NEWBORN SOFT STRUCTURED CARRIER)

Apa yang MENARIK yer?

Material lembut dan ringan (100% cotton)- Permukaan tidak kasar dan tidak berat untuk memberikan keselesaan pada bayi serta mesra pada kulit bayi yang lembut.

Bayi tidak panas- Material 100% cotton digunakan lebih sejuk dan tak memerangkap haba yang menyebabkan panas dan ketidakselesaan.

Rekaan yang elegant
- agar pemakaian nampak lebih menarik.

Corak Menarik - premium class & ekslusif agar lebih bergaya di pakai.

Harga Jualan : RM330 sahaja


Ya, kos pengeposan kami tanggung!

Tempahan boleh dilakukan sekarang. 

Whatsapp ke 0139739455 (Puan Asiyah @ Kak AC).

Terima kasih.


Happy babywearing & happy holiday!

#softstructuredcarrier #ssc #newborn #ergonomic#babycarrier #tugeda #tugedaideal #babywearing#kelantan #babywearers

Monday, October 23, 2017

Kelas Penyusuan Susu Ibu Super Bf Moms 2.0

Sabtu lepas, 21 Oktober 2017 telah berlangsungnya Kelas Penyusuan Susu Ibu Super Bf Moms 2.0 yang bertempat di Bilik Seminar ITC, Kota Bharu, anjuran Super Parents' Choice. Alhamdulillah, kelas berlangsung seperti yang dirancang, bermula jam 9 pagi hingga 2 petang. 

Kali ini, peserta terdiri daripada pelbagai latar belakang; ada guru-guru, ada doktor, ada pegawai farmasi dan ada juga usahawan. Kaum bapa pun hadir sama, tau. Hero-hero cilik pun ramai! Hehe.. Merekalah penguat semangat ibu-ibu, mana boleh tinggal, kan?










Antara ilmu-ilmu penyusuan yang dikongsi oleh ialah asas-asas penyusuan, penyimpanan susu ibu, pemakanan ibu menyusu, cabaran dan sokongan serta sesi praktikal yang berkaitan. Para peserta juga bertukar-tukar pengalaman masing-masing dalam mengharungi perjalanan penyusuan. 




Bertuah sungguh para peserta kerana dapat menyaksikan sendiri demonstrasi gendongan bayi menggunakan kain batik oleh Cik Puan Siti Asmawati, certified international babywearing consultant dari Anjung Ummu. Bukan tengok je, malah ada sesi praktikal juga. Buat sampai jadi, yeayy!






Kak AC doakan semoga para peserta berjaya melaksanakan misi penyusuan susu ibu dengan lebih yakin dan Allah mudahkan segala urusan. Walau apa pun cabarannya, jangan lupa, kaunselor laktasi ada di sini untuk membantu! ;)


Alamak, terlupa nak bergambar dengan AJK sebalik tabir, my love "Mr. Runner", Encik Mohd Azreen & my bro "Mr. Photographer" En. Ahmad Asyraf. Zillion of thanks to both of you for making this class a successful one! (Eh, tercakap omputeh la pulak..kikiki..)

Alhamdulillah 'ala kulli haal wa fii kulli haal.